NBB

Organisatie NBB
De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is opgericht op 15 juli 1947 en heeft momenteel zo’n 40.000 leden. Zij spelen basketball in competitieverband bij clubs. De overkoepelende organisatie van de NBB is het bondsbureau. Dat is verantwoordelijk voor het uitvoeren van taken op een aantal aandachtsgebieden, zoals Topsport, Basketball Ontwikkeling en Competitie. Het bondsbureau behartigt de belangen van de verenigingen onder andere door het opzetten van een meerjarenbeleid voor topsport, verenigingsondersteuning (o.a. veilig sportklimaat) te bieden en zorg te dragen voor goed lopende competities.

Bij het beoefenen van basketballsport staat de competitie centraal. De competitie is onderverdeeld in een mannen-, vrouwen- en rolstoelafdeling. Daarnaast wordt er onderscheid gemaakt in niveaus waarbinnen de competities gespeeld worden, namelijk landelijk en op afdelingsniveau. De bond is verantwoordelijk voor de organisatie van de landelijke competities en in de vijf afdelingen (Noord, Noord-Holland, West, Oost en Zuid). Vanwege commerciële belangen wordt de mannen eredivisie georganiseerd door de Federatie Eredivisie Basketball (FEB). De eredivisie clubs moeten zich wel houden aan procedures en reglementen die vastgelegd zijn door de NBB.

Sinds een aantal jaren maakt het 3×3 basketball in rap tempo furore, naast het traditionele vijf tegen vijf in de zaal. Ook op dat vlak is het bondsbureau een ondersteunende factor, waarbij het zelf een populaire ‘pleintjesbasketball’ tour organiseert onder de naam Streetball Masters.

De Nederlandse Basketball Bond (NBB) is de overkoepelende sportbond voor basketbalverenigingen in Nederland. De NBB is gevestigd in het Huis van de Sport te Nieuwegein.

Geschiedenis
De bond werd opgericht op 15 juli 1947. Bij de oprichting begon hij met iets minder dan duizend leden en waren 120 teams uit Amsterdam, Haarlem en Rotterdam aangesloten.

Basketbal was op dat moment een sport die nog niet in het hele land werd beoefend, maar vooral in Amsterdam. Logisch is het dan ook dat de NBB voortkwam uit de in 1945 opgerichte Amsterdamse Basketballbond. Pas in het seizoen ’49-’50 meldden zich de eerste andere steden aan, waaronder Den Helder, Haarlem en Rotterdam.

Bron: Wikipedia

Bezoekadres
Nederlandse Basketball Bond, Kelvinbaan 48, 3439 MT, Nieuwegein
Postadres, Postbus 2650, 3430 GB, Nieuwegein
Telefoon, 030 – 20 20 120
E-mail, info@basketball.nl
Openingstijden Bondsbureau: ma t/m vr. 9:00 t/m 12:30 uur – 13:00 t/m 17:00 uur.