Spelregels

Klik hier voor de officiële basketbalspelregels, aangenomen door de FIBA op 29 april 2012 te Rio de Janeiro, Brazilië. Omdat de Nederlandse basketbalspelregels soms ongelukkige vertalingen bevatten raden wij de Engelse versie aan. Klik hier voor de Engelstalige versie, delen in het geel zijn veranderingen ten opzichten van 2012.

Klik hier voor de FIBA interpretaties 2014 (engels). In de interpretaties vind je delen van regels met voorbeelden van situaties gevolgd door of de regel in die situatie geldt.

Klik hier voor de officiële minispelregels, opgesteld door de NBB in 2006. Klik hier voor de wijzigingen die doorgevoerd zijn in 2010 en hier voor de toevoegingen voor 2014.

Klik hier voor de FIBA tweepersoons scheidsrechterhandleiding (Engels). Hierin wordt beschreven wat jou verantwoording als leidende of volgende scheidsrechter is en waar je hoort te kijken afhankelijk van de plek van de bal. Voor de liefhebber is er ook de FIBA driepersoons scheidsrechterhandleiding (Engels), dit is niet de manier hoe wij wedstrijden op de vereniging fluiten.

Bijlage:

Officiële basketbalspelregels (download)

Wisselschema minispelregels

Officiële FIBA veldmarkeringen

Scheidsrechtersignalen

Instructieboekje jurytafel

Cursusmateriaal F-cursus:

Het gebruikte voorlichtingsmateriaal van de cursus is hier nog na te lezen.

Kijk hier (inleiding), hier (tijdregels), hier (spelen van de bal), hier (time outs en vervangingen), hier (fouten) en hier (examen).

Basketball Masterz

Echte basketballers beheersen de regels

Samen naar een veiliger sportklimaat. Sportiviteit en respect bevorderen; NOC*NSF en de sportbonden trekken hierin gezamenlijk op. Een van de belangrijkste hulpmiddelen hierbij is het vergroten van de spelregelkennis. Om deze kennis onder de sporters te bevorderen, is er de introductie van ‘Masterz’.

Haal je spelregelbewijs:

www.basketballmasterz.nl

Masterz

Via deze officiële NBB-site leren jeugdspelers (en alle andere basketballers) op een aantrekkelijke én effectieve manier de spelregels beter begrijpen.

Met hulp van deze site leren basketballers, al van jongs af aan, ook de regels beter accepteren en juist toe te passen tijdens de wedstrijd. Dit leidt tot meer begrip voor de beslissingen van de scheidsrechter. Bovendien brengt het beheersen van de regels voor hun team de winst dichter bij!

Wat kan je vinden op deze site?

Op deze site vind je de spelregels van basketball in heldere taal. Je vindt er uitleg over de twintig belangrijkste spelsituaties. Je kunt er oefentoetsen maken zoveel als je wilt. Je ziet veel herkenbare voorbeelden die de regels verduidelijken.

Bestuurders en trainers/coaches vinden er extra informatie, tools en ander materiaal om hun leden net dat extra zetje te geven op weg naar hun spelregelbewijs..